Mollusker vanligast hos barn

Mollusker är en hudåkomma som vars utseende påminner mycket om vårtor. Mollusker orsakas av en ett slags pox-virus som infekterar huden och de synliga teckenen på infektion är utväxter på huden. Mollusker brukar börja som små hudfärgade knottror som oftast är ganska runda. Utväxterna kan växa med tiden och få en något rödfärgad nyans och något som liknar en krater med en vit massa i mitten. Mollusker blir sällan större än 5 mm i diameter. Utslagen försvinner nästan alltid av sig själv och brukar bli röda och irriterade samt spricka innan de till slut försvinner. Det är ”kratern” som gör mollusker enkla att skilja från vårtor. Åkomman kan även orsaka klåda, men det händer oftast hos personer som har känslig hud och atopiskt eksem. Mollusker brukar klia särskilt ofta hos barn med atopiskt eksem.

Hur vanliga är då mollusker? Enligt medicinskt inriktade informationskällor om mollusker är de ganska vanligt förekommande. De är vanligast hos barn och ungdomar, något som många föräldrar tyvärr känner till, men kan förekomma hos vuxna även om det inte är lika vanligt. Barn och ungdomar kan få mollusker över hela kroppen men de utvecklas oftast på halsen, i knäveck, ansiktet samt omkring armhålorna. Det är sällsynt att får mollusker på fotsulor eller handflator. Molluskinfektionen kan spridas via kroppskontakt. Hos vuxna är mollusker inte lika vanliga och de utvecklas vanligen insidan av låren, nedre delen av magen samt i underlivet. Även vuxna kan få mollusker på hela kroppen. Att vuxna drabbas mer sällan än barn och ungdomar beror troligen på att vuxnas immunförsvar är starkare. Ett starkare immunförsvar leder till bättre motståndskraft mot virusinfektionen.

Kliande mollusker kan vara ett besvärligt problem. Man bör undvika att klia på dem, men om man inte kan stå emot är det viktigt att ha korta och rena naglar för att undvika risk att orsaka en infektion.

Det finns flera sätt att bli av med mollusker. Om man har tålamod kan man vänta tills de läker av sig själv, detta kan ta allt från några månader till två år om du har otur. Det går att ta bort molluskerna med vårtmedel. Vårtmedel som baserar sig på nedfrysning är särskilt effektiva mot utslagen. Mindre mollusker kan tas bort på 1-2 veckor med frysmedel och större mollusker kan ta 4-6 veckor. Kliniska metoder som kryokirurgi eller att skära bort strukturerna kan användas mot större mollusker eller om de sitter på generande ställen.